កសិកម្ម


ឯកសារកសិកម្ម ពីក្រសួងកសិកម្ម



ស្រូវ







I-ស្ថានភាពទូទៅ


ល្ពៅជាប្រភេទដំណាំបន្លែម្យ៉ាងដែលដុះលូតលាស់នៅលើពីភព លោកជាច្រើនពាន់​ឆ្នាំ​កន្លងមក​ហើយម្យ៉ាង​ទៀត​វាក៏ត្រូវបានគេប្រើប្រាស់ជាបន្លែដ៏មាន​​ប្រជាប្រិយភាពនៅក្នុងជីវភាពប្រចាំថ្ងៃ។ គេបានបែងចែកល្ពៅជាពីរ ប្រភេទគឺ៖
- ល្ពៅផ្លែទ្រមៀច
- ល្ពៅផ្លែវែងឬ ល្ពៅទ្រូ​
យោងតាមលទ្ធផលវិភាគក្នុងឆ្នាំ១៩៧២ដោយអង្គការ FAO និងនាយកដ្ឋាន​អប់រំសុខភាពសាធារណ​នៃ​សហ​រដ្ឋ​​​អាមេរិចនៅលើផ្នែក​ប្រើប្រាស់ជាបន្លែក្នុង​ទម្ងន់១០០g ដែលអាចបរិភោគបានមានក្នុងតារាងខាងក្រោម៖
តារាងអាហារូបត្ថម្ភទម្ងន់ ១០០g បរិភោគ​​បាន
ផ្លែល្ពៅស្រស់
ផ្លែល្ពៅស្រស់
ចម្ការល្ពៅ
ចម្ការល្ពៅ
សារធាតុសំខាន់ៗ១០០g ចំអិន
ទង និង ផ្កាផ្លែ
ថាមពល២១ ការឡូរី២៧ ការឡូរី
ជាតិទឹក៩២%៩១.៩%
ប្រូតេអ៊ីន៣.០០.៧ g
ប្រេង០.៤ g០.២ g
ការបូនអ៊ីត្រាត៣.០ g៦.៦ g
ជាតិសរសៃ០.៧ g០.៨ g
ជាតិផេះ១.០g០.៦ g
Ca៣.៧ mg២៤ mg
P៩៩ mg៣៣ mg
Fe២.១០ mg០.៧ mg
Na៦.០ mg៨.០ mg
K៤៧២ mg៣៥០ mg
ការូតែន១៩៤០ mcg៧៨៥ mcg
ក្រៅពីនេះវាមានសារធាតុរ៉ែ និងវីតាមីន​ជាច្រើនទៀតដូចជា វីតាមីនB ជាពិសេស​គឺប្រភព វីតាមីនA ល្ពៅអាច​ដុះ​លូតលាស់​បានពីតំបន់វាលទំនាប រហូត ដល់ខ្ពង់រាប។ ក្នុងករណី សីតុណ្ហភាពសមស្រប​ធ្វើឲ្យបរិមាណ​ផ្កា​ឈ្មោល និង​បរិមាណផ្កាញីមានអត្រាប្រហែលគ្នា ការរោយលំអងពីកេសរឈ្មោល ទៅ កេសរញីបានលឿន ធ្វើ​ឲ្យការ បន្តពូជ​ប្រព្រឹត្តទៅបាន ល្អ។​   ម្យ៉ាងវិញទៀតដំណាំប្រភេទ​នេះ​​មិនទាមទារនូវសក្តានុភាព​នៃជីជាតិដី​ខ្លាំង ក្លា នោះ ឡើយ គេ ចាត់បញ្ចូលទៅក្នុងក្រុមធន់ទ្រាំ នឹងដីអាស៊ីតវាអាចដុះលូតលាស់បានលើដីដែល មាន PH 5,5-7,0 ហើយជ្រាបទឹកបានល្អ វាមិនទាមទារនូវអត្រា សំណើមខ្ពស់ដូចដំណាំ ឯទៀតប៉ុន្មានទេ ពីព្រោះ​ថាបើសំណើម​កើនឡើងធ្វើឲ្យងាយនឹងកើតជម្ងឺផ្សេងៗនៅលើដើម និតស្លឹក ។
II-បច្ចេកទេសដាំដុះ
១-ការច្រើសរើសពូជ
នៅក្នុងវិស័យដាំដុះពូជជាកត្តាសំខាន់ជាងគេដូចនេះការជ្រើសរើសពូជត្រូវអនុលោម ទៅតាមលក្ខណៈ​សំខាន់ៗដូចខាងក្រោម៖
ក-អំពីប្រភេទពូជៈ ពូជល្ពៅដែលប្រជាកសិករកំពូងធ្វើការដំាដុះមាន ៤យ៉ាងគឺ៖
ល្ពៅក្អែកៈ សំបកមានពណ៌ខ្មៅ ផ្លែមូលទ្រមៀចតូច សាច់ពណ៌លឿងចាស់ហើយ ក្រាស់ គ្រាប់តូចៗ​មូល​ៗ​សាច់ល្អិត ពូជនេះផ្លែច្រើនក្នុង មួយដើមៗ វា មានទងផ្លែតូចខ្លី ស្លឹក តូចចល្អិត ហើយមានរោមច្រើន គេឲ្យ​ឈ្មោះ​ថាល្ពៅភ្នំ។ ប្រភេទពូជនេះធន់ទ្រំាគេអាចដាំ នៅរដូវភ្លៀងបាន ព្រោះវាធន់ទ្រាំ ទៅនឹង អាកាសធាតុក្តៅ ហើយ​មាន​អាយុកាលលូតលាស់ ខ្លី។
ល្ពៅព្នងៈ សំបកពណ៌ប្រផេះធម្មតា ផ្លែតូចទ្រមៀចទងធំៗកទងធំៗ កទងវែង ដើម តូចល្អិត ថ្នាំងរង្វើល ស្លឹក​តូច​មូលរោមស្តើងហើយទន់ ស្លឹកបៃតងខ្ចី សាច់ហាប់ណែន ពណ៌លឿង ប៉ុន្តែផ្អែម គ្រាប់តូចសំប៉ែតសាច់​មាន​សរសៃបន្តិច។ ពូជនេះភាគច្រើនដាំនៅ តំបន់ ខ្ពងរាបនិងវាលរាប ហើយនៅរដូវវស្សា វាធន់ទ្រាំ​ទៅនឹងអាកាស​ធាតុក្តៅ គេហៅថា ល្ពៅល្អិត ឬល្ពៅព្នង។
-ល្ពៅទ្រូង ឬល្ពៅហាបៈ ពូជនេះមានស្លឹកធំ ដើមធំថ្លោស ទងស្លឹកវែងៗ ស្លឹកធំ មូល ត្រវែង ហើយស្តើងពណ៌​បៃតងខ្ចី ផ្លែរង្វើលធំសាច់ស្តើង សំពក​ពណ៌​ប្រផេះខ្លះមូលទ្រវែង ស្រួចក្បាល ស្រួចកន្ទុយ សាច់ពណ៌លឿងភាវ ហើយមានសរសៃច្រើន មិនហាប់ មិន ស្អិត ហើយមានជាតិផ្អែមទាប គ្រាប់​របស់វាធំសំប៉ែត វែង។​​    ពូជប្រភេទ​នេះ​​គេ​ច្រើនតែដាំនៅតាម តំបន់វាលទំនាប និងរដូវទឹកសំរក ព្រោះវាមិនធន់ទ្រាំ នឹងអាកាសធាតុក្តៅ។
ខ-លក្ខខណ្ខនៃការជ្រើសរើស
ការជ្រើរើសពូជ សម្រាប់ការដាំដុះត្រូវគិតពីលក្ខណៈសំខាន់ៗដូចតទៅ៖
-ពូជបង្កាត់ពូជ Hybrid F1 ជាពូជដែលផ្តលទិន្នផលខ្ពស់
-ពូជបង្កាត់សេរី OPV ឬពូជប្រពៃណីអាចទុកបន្តពូជទៅជំនាន់ក្រោយទៀតប៉ុន្តែកំរិតទិន្នផលទាបជាងពូជបង្កាត់ ។ ជាពិសេសគឺ​ពូជ​ដែល​ផ្តល់ទិន្នផល​ខ្ពស់ សមស្របតាមតំបន់ ធន់ទ្រាំនឹងជម្ថឺសត្វល្អិត បំផ្លាញ ពេញនិយមនៃការប្រើប្រាស់ រីឯ​គ្រាប់ពូជមានសុខភាពល្អ គ្មានជម្ងឺ និងសត្វល្អិត បំផ្លាញ ភាគ​រយនៃដំណូះគ្រាប់លើសពី៨០% ។
២-ការរៀបចំដី
ល្ពៅអាចឆ្លើយតបទៅនឹងដីស្ទើរគ្រាប់ប្រភេទ ប៉ុន្តែដីដែលមានជីជាតិទាបធ្វើឲ្យល្ពៅ ឆាប់ងាប់ដើម។ ប្រភេទដី​ដែលអំណោយោលដល់ដំណាំ​ល្ពៅគឺដី​​ល្បាយ​ខ្សាច់ ដី ក្រហម រដីខ្មៅ ប៉ុន្តែដីដែលជ្រាបទឹកមិនល្អ មិនអាច​ឲ្យល្ពៅទទួលបានទិន្នផលខ្ពស់ឡើយ។ ម្យ៉ាង ទៀតមិនត្រូវដាំល្ពៅ​ក្រោយ​ពីត្រសក់ ឪឡឹកត្រឡាច ជាពិសេស ដំណាំអំបូរ។ ដើម្បីឲ្យការ ដាំដុះមានលក្ខណៈងាយស្រួល ត្រូវភ្ជួរហាលដីឲ្យបាន​ច្រើនសារហាលដីឲ្យ​បានយូរ​ថ្ងៃនិង រាស់​បំបែក​ដីឲ្យល្អិត ហើយយករងដែលមានទទឹង ១៨០ សង់ទីម៉ែត្រ កម្ពស់រង ២៥.៣០ សង់ទីម៉ែត្រ ចំងាយ​រណ្តៅ ១២០ សង់ទីម៉ែត្រ បន្ទាប់មកយក​ជី​ធម្មជាតិគ្រាប់ប្រភេទមក ដាក់បាតរណ្តៅឲ្យបានច្រើន ហើយ​សប់ដីឲ្យចិតពីលើ ។
៣- វិធីសាស្ត្រដាំដុះ
មុននឹងដាំយកគ្រាប់ពូជមកសំអាតជាមុន បន្ទាប់មកដាក់ហាលថ្ងៃឲ្យក្តៅដើម្បីដាស់ ដំណេកគ្រាប់ពូជហើយ​ដាក់​ត្រំាទឹកមួយយប់ ក្រោយមកកគ្រាប់​ពូជ​ទៅលាយជាមួយនឹង ថ្នាំសម្លាប់ផ្សិតបន្តិចៗដូចជា Mancozed, Zineb ឬ Orthocide ក្នុងកំរិត ៣g = ១គ.ក្រគ្រាប់ ជម្រៅ ២-៣ សង់ទីម៉ែត្រ ក្នុង១ហិកតា គេដាំចំនួន ៤៥៦៥​រណ្តៅ ឬគុម្ពដោយប្រើគ្រាប់ ពូជចំនួន ៤-៥ គ.ក្រ ។
៤-ការជ្រំជ្រោយដី
ជ្រំជ្រោយដីមានសារៈប្រយោជន៍ធ្វើឲ្យធីធូរបន្ថយការដុះស្មៅបង្កឲ្យដីមានសំណើម គ្រប់គ្រាន់ងាយ​ស្រួលដល់​ការដុះលូតលាស់ ព្រមទាំងបំបាត់ជំរក​សត្វ​ផ្សេងៗ គេជ្រំដោយ ចប ដើម្បីបំផុសដីនិងពូនគល់ក្រោយ​ពីដាំរយៈ​ពេល ១៥-២០ថ្ងៃ។ ពេលនោះគេអាចដក រំលោះកូនចេញ ដោយទុកតែ ២-៣ ដើមក្នុង១ គុម្ព។
៥- ការប្រើប្រាស់
ដើម្បីឲ្យការលូតលាស់បានលឿននិងការបន្តពូជបានល្អគេត្រូវបែងចែកការដាក់ជីជា៣ លើក៖
-លើកទី១៖ យកជី ១៥.១៥.១៥ ចំនួន ១០០គីឡូក្រាម លើផ្ទៃដី ១ហិកតា មកដាក់ រោយជុំវិញគល់ចំងាយ ២០-​៣០សង់ទីម៉ែត្រ មុនពេលជ្រំជ្រោយ​ដី​លប់​គល់​បន្ទាប់មក ជ្រំដីលប់និងពូនគល់ឡើង។
-លើកទី២៖ យកជីអ៊ុយរ៉េមកលាយជាមយយទឹក ហើយស្រោចឲ្យជោគជុំវិញគល់ ដោយប្រើ ១៥-២០ក្រាម លាយទឹក ១៨-២០លីត្រ ។ សម្រាប់ផ្ទៃ​ដី​មួយហិកតាត្រូវប្រើក្នុង កំរិត ២៥-៣០ គីឡូក្រាម ។
-លើកទី៣៖ យកជី ១៥.១៥.១៥ ចំនួន ១០០គីឡូក្រាមលើផ្ទៃដី១ ហិកតាមកដាក់ ក្បែរគុម្ពចំងាយ ៣០សង់​ទីម៉ែត្រ ហើយកប់ដីឲ្យជិតពីលើ ដើម្បីឲ្យល្ពៅ​ផ្លែបានច្រើន ហើយ ផ្លែលូតលាស់បាន​ល្អរយៈពេល៤០​ថ្ងៃ​ក្រោយ​ដាំ ។
៦- ការស្រោចស្រព
ល្ពៅជាប្រភេទដំណាំធន់ទ្រាំទៅនឹងការកង្វះទឹក ឬភាពរាំងស្ងួត ប៉ុន្តែកាលណាវគ្គ ចេញផ្កាសំណសំណើម​ដី​មិន​គ្រប់គ្រាន់ធ្វើឲ្យថយចុះការបន្ត​ពូជ​បាត់បង់បរិមាណផ្លែយ៉ាង ច្រើន។ ការស្រោចស្រពចែកចេញជា ៣វគ្គ​​ ធំៗ ៖
-វគ្គលូលាស់រហូតដល់ចេញផ្កាឈ្មោល៖ វាត្រូវការទឹកជាមធ្យមរយៈពេល ៣-៤ថ្ងៃ ផ្តល់ ទឹកម្តង ប៉ុន្តែ​សំណើម​ដីមិនត្រូវឲ្យលើសពី ៦០-៦៥ %។
-វគ្គចេញផ្កាដល់ផ្លែ៖ វគ្គនេះត្រូវផ្តល់ទឹកឲ្យបានគ្រាប់គ្រាន់ដើម្បីឲ្យការបន្តពូជប្រព្រឹត្ត ទៅបានល្អ ត្រូវរក្សា​សំណើមក្នុងកំរិតថេរពី ៧០-៧៥ % ។
-វគ្គផ្លែចាស់ និងទុំ៖ ការផ្តល់ទឹកត្រូវថយចុះមកវិញបន្តិចម្តងៗ ហើយផ្ងាកទាំស្រុង ពលេល្ពៅចាប់​ផ្តើម​ប្រមូលផលដំបូង។
III- អំពីជម្ងឺនិងសត្វល្អិត 
១-អំពីជម្ងឺសំខាន់ៗ
ល្ពៅក៏ដូចជាដំនាំឯទៀតដែរ តែងតែទទួលរងនូវជម្ងឺជាច្រើនប្រភេទ ដែលបង្កដោយ កុ្រមជម្ងឺ និងវីរុស។
ក-ជម្ងឺបង្កឡើងដោយផ្សិត
ជម្ងឺរលួយគល់កូន៖ វាបង្កឡើយដោយភ្នាកងារបង្ករោគ ៣ប្រភេទៈ Rhizoctonia solani, Pythium SPP, និង Fusaium SPP។ ជម្ងឺប្រភេទនេះ មេរោគភាគច្រើនរស់នៅជាមួយ គ្រាប់ពូជ និងដីវាអាចឆ្លង​នៅពេល​កូនល្ពៅ​ចាប់ផ្តើមដុះពន្លក ធ្វើឲ្យកូនល្ពៅតូចៗរលួយគល់ ក្នុងរយៈពេល ៤-៧ ថ្ងៃក្រោយដាំ ។ ក្នុងករណីមានជម្ងឺ​ប្រភេទ​នេះកើតឡើង ទោះជាវាមិន រលួយគល់ក៏វាធ្វើឲ្យកូនល្ពៅដុះលុតលាស់ខ្សោយ និងអាចធ្វើឲ្យ​ល្ពៅងាប់ក្នុង​ពេល​ចេញផ្កា។
ជម្ងឺពពាលលឿងស្លឹក៖វាបង្កឡើងដោយភ្នាក់ងារបង្ករោគឈ្មោះPseudoperonospora cubensis។ ជម្ងឺ​ប្រភេទ​នេះតែងតែធ្វើឲ្យស្លឹកល្ពៅលឿងៗដុំៗហើយពពាលៗក្រោយមកធ្វើឲ្យ ស្លឹកស្ងួត វាតែងកើតឡើងនូវ​រដូវក្តៅ​ហើយគ្រប់ដំណាំអំបូរ Cucurbitaceae។ រោគសញ្ញា កើតចេញពីស្លឹកក្រោម​ក្បែរដីរីករាលដាល​ឡើង​មកស្លឹកលើ ក្នុងវគ្គចេញផ្កានិងផ្លែ។
ជម្ងឹផ្សិតម្សៅលើស្លឹកោ៖ វាបង្កដោភ្នាក់ងារបង្ករោគឈ្មោះ Erysiphecichoracearum និងSphaerotheca fuligena។ ដំបូងសង្កេតឃើញចំនុចម្សៅៗជាដំណក់ៗនៅលើស្លឹកបន្ទាប់ មកចំណុចដំណក់នោះរីធំទៅៗ ហើយ​ដុះចេញនូវម្សៅសៗពេញផ្ទៃស្លឹកបន្ទាប់មកហុយឆ្លង ពីចំការមួយទៅចំការមួយ ធ្វើឲ្យស្លឹកស្ងួត​អាច​ធ្វើ​ឲ្យល្ពៅបន្ថយការបន្តពូជនិងផ្លែមិនរីកធំ មិនទុំពេញ លក្ខណៈបាន។ ជម្ងឺប្រភេទនេះកើតឡើងលើដំណាំអំបូរ Cucurbitaceae និង Leguminosae ។
-ជម្ងឺរលួយក្តឹប៖ វាបង្កដោយភ្នាក់ងារបង្ករោគឈ្មោះ Choanephora cucurbitarum, Pythium, SPP និង Rhizoctonia solani។ ជម្ងឺប្រភេទនេះតែងធ្វើឲ្យមានការរំខានដល់ការ បន្តពូជ មេរោគផ្សិតធ្វើឲ្យប៉ះ​ពាល់ដល់​កេសរញី និងឈ្មោល ធ្វើឲ្យផ្កាញីមិនអាចបន្តពូជបាន ក្តឹបមិនរីកធំបន្ទាប់មកប្រែពណ៌​ទៅជាលឿងហើយ​រលួយ​ជម្ងឺប្រភេទនេះកើតភាគច្រើននៅ រដូវក្តៅមានហើយមានសំណើម។
-វិធានការការពារនិងកំចាត់៖ ភ្ជួរហាលដីឲ្យស្ងួតយូរថ្ងៃមុននឹងដំា កំចាត់ស្មៅឲ្យស្អាតផ្លាស់ប្តូរមុខដំនាំសំអាត​​​​គ្រាប់​ពូចុនដាំ ជ្រើសរើពូជធន់ទ្រាំ និងជ្រើសរើសរដូវដាំដុះ។ ជា ពិសេសត្រូវយកគ្រាប់ពូជទៅ​លាយជា​មួយថ្នាំ​សម្លាប់ផ្សិតមុនដាំ ម្យ៉ាងទៀតយកថ្នាំសម្លាប់ ផ្សិតដូចជា Zineb Mancozeb Orthocid មកលាយទឹកបាញ់ឲ្យ​ជោគក្រោយពីកូនល្ពៅដុះ ពន្លក ព្រមទាំងបាញ់ទប់ទល់រយៈពេល៤-៧ ថ្ងៃម្តងពេលមានរោគសញ្ញាដំបូង។
ខ- ជម្ងឺបង្កឡើងដោយវីរុស
មានជម្ងឺវីរុសជាច្រើនប្រភេទដែលកើតនៅលើដំណាំល្ពៅដូចជា៖
-ជម្ងឺរួញត្រួយ៖ ជំងឺនេះបង្កឡើងពីរុយស
-ជម្ងឺរួញស្លឹកៈ បង្កឡើងពីខ្ញុងតូចៗស្លាបរឹង និងឆ្លងតាមរយៈគ្រាប់ពូជដែលធ្លាប់ ទទួលរងការបំផ្លាញ​ពីជម្ងឺ​ប្រភេទ​នេះពីមុនមក ជម្ងឺប្រភេទនេះពីមុនមក ជម្ងឺប្រភេទនេះអាច កើតនៅលើផ្លែល្ពៅ ធ្វើឲ្យផ្លែប្រែប្រួល​ទម្រង់​សំបកក្រាស់ខុសពីធម្មតា ហើយក្រិនមិនធំធាត់ ឡើយ ។
-ជម្ងឺតឿ និងពកឫស៖ ជម្ងឺប្រភេទនេះគេតែងសង្កេតឃើញកើតនៅក្នុងវគ្គលូតលាស់ ធ្វើឲ្យដើមល្ពៅប្រែ​ពណ៌​​ទៅជាពណ៌បៃតងក្រមៅហើយ រួញតឿលែងលូតលាស់។
វិធានការការពារ និងកំចាត់សត្វល្អិត៖
-ជ្រើសរើសពូជសុទ្ធគ្មានសត្វល្អិត និងជម្ងឺបំផ្លាញ
-ប្តូរដី និងផ្លាស់មុខដំណាំ
-ដកដើមដែលមានជម្ងឺវីវ៉ុសទៅដុតចោល
២-អំពីសត្វល្អិតចង្រៃ
មានសត្វល្អិចង្រៃជាច្រើនប្រភេទដែលស៊ីបំផ្លាញ និងចម្លងរោគ ដូចនេះគេចែកចេញ ជា២ ផ្នែកគឺៈ
ក-សត្វល្អិត និងភ្នាក់ងារបង្ករោគ
សត្វល្អិតចង្រៃប្រភេទនេះមានច្រើនដូចជា ចៃបៃតងជញ្ជក់ស្លឹក មមាចចញ្ជក់ស្លឹក ខ្ញុងពពាលតូចៗតែង​បង្កឲ្យ​កើតជម្ងឺវីរ៉ុសច្រើនប្រភេទ។
ខ-សត្វល្អិតបំផ្លាញផ្ទាល់
មានសត្វល្អិតបំផ្លាញជាច្រើនប្រភេទដែលតែងស៊ីស្លឹកផ្កា ផ្លែ និងដើមដូចជា៖
-អណ្តើកមាស់ពណ៌លឿង៖ វាស៊ីត្រួយខ្ចីៗ ផ្កាញី និងផ្កាឈ្មោលធ្វើល្ពៅថយចុះ នូវការលូតលាស់​និងបន្ត​ពូជ។
-ស្រឹងល្ពៅ៖ វាជញ្ជក់ស្លឹក និងផ្កាផ្លែតូចៗធ្វើឲ្យផ្លែលែងធំ ហើយស្អុយលែង លូតលាស់។
-រុយទិចផ្លែ៖ រុយប្រភេទនេះទិចបញ្ចូលពងទៅក្នុងផ្លែធ្វើឲ្យផ្លែរលួយមិនធំបាន
-ដង្កូវកាត់ដើម៖ ដង្កូវប្រភេទនេះវាកាត់គល់កូនដំនាំខ្ចីៗកក្នុងវគ្គលូតលាស់ដំបូង
-ដង្កូវចោះផ្លែ៖ ដង្កូវប្រភេទនេះវាកកេរស៊ីផ្លែ ដើម ស្លឹកគ្រប់វគ្គលូតលាស់ដំណាំ។ វិធានការការពារៈ
វិធានការតាមបែបជីវសាស្ត្រ៖
ត្រូវសំអាតស្មៅក្នុងចំការ ដាំឲ្យមានចន្លោះគុម្ព និងជួរឲ្យបានសមស្របផ្លាស់ប្តូរមុខដាំ នាំ ហាលដីឲ្យបានយូរខែ ជ្រើសរើសពូជដែលសមស្របទៅនឹងតំបន់ដាំដុះ។ វិធានការ តាមបែបគីមី៖  ត្រូវរោយថ្នាំ Furadan​ ជុំវិញ​គល់ អាចយកថ្នាំគីមីលាយទឹកបាញ ពេលសត្វល្អិតមិន ទាន់ពេញវ័យ។
IV- ការប្រមូលផល
ការប្រមូលផលធ្វើឡើងខុសៗគ្នាទៅតាមប្រភេទពូជ និងតម្រូវការទីផ្សារ។ ផ្លែល្ពៅទុំ ដំបូងត្រូវប្រមូលមុនគេ។ លក្ខណៈសំគាល់គឺផ្លែល្ពៅឡើង ពណ៌ប្រផេះស្រអាប់សំបករឹង ត្រូវកាត់ផ្លែល្ពៅទាំងទង​យកមកទុក​លើធ្នើរមិន​ប៉ះដីទើបរក្សាបានយូរខែ។ ជាធម្មតាល្ពៅ ក្អែក និងល្ពៅព្នងទិន្នផលមធ្យមពី ១៤-១៦ តោន / ហតប៉ុន្តែល្ពៅទ្រូ និង​ល្ពៅហាប ទិន្នផលជាមថ្យមពី ១៨-២២ តោន/ហត ដើម្បីរក្សា ទុកពូជឲ្យបានល្អ គេបេះផ្លែទុំពេញ លក្ខណៈ​ពីដើមដែលគ្មានកើតជម្ងឺ មក រក្សាទុកពី ១០-១៥ ថ្ងៃបន្ទាប់មកពុះផ្លែ ហើយ យកគ្រាប់មកលាងទឹកឲ្យស្អាត ដាក់​ហាលថ្ងៃឲ្យស្ងួតក្នុងថ្ងៃដំបូងតែ២ ថ្ងៃបន្ទាប់មកគេត្រូវ ហាលគ្រាប់ល្ពៅរក្សាភាពរស់មិនបានយូរខែ។ បន្ទាប់​ពីបានគ្រាប់ហើយ គេត្រូវច្រកនឹង ឧបករណ៍ចម្លងកំដៅ និងសំណើមព្រមទាំងរក្សា​ទុកនៅកន្លែងស្ងួត​ហើយ​ត្រជាក់​ធម្មតា។
ប្រភព៖ក្រសួងកសិកម្ម



កសិករនិងការប្រែប្រួលនៅក្នុងមូលដ្ឋាន



នា​ចុង​ទស្សវត្ស​ឆ្នាំ​១៩៩០ កម្ពុជា​ទទួល​បាន​នូវ​ការ​ឯកភាព​ជាតិ និង សន្តិភាព​ទាំងស្រុង។ នេះ​គឺ​ជា​បរិយាកាស​​ ដ៏​មាន​លក្ខណះ​អំណោយ​ផល​មួយ​ សម្រាប់​កម្ពុជា​ ក្នុង​ការ​រៀប​ចំ​គោល​នយោបាយ​កំណែ​ទម្រង់ បម្រើ​ការ​អភិវឌ្ឍ​សង្គម​ជាតិ​របស់​ខ្លួន​។​ ដើម្បី​សម្រេច​បាន​នូវ​គោល​បំណង​ ដ៏​ពិសិដ្ឋ​របស់​ប្រជាពល​រដ្ឋ​ខ្មែរ​ ក្នុង​ការ​ស្តារ​ និង​ កសាង​ប្រទេស​ឡើង​វិញ​ រាជ​រដ្ឋា​ភិបាល​នៃ​ព្រះ​រាជា​ណាចក្រ​កម្ពុជា​ ក្រោម​ការ​ដឹក​នាំដ៏​ឈ្លាស​វៃ​ របស់​សម្តេច​នាយក​រដ្ឋ​មន្រ្តី​ ហ៊ុន​ សែន​ បាន​ផ្តោត​ការ​យក​ចិត្ត​ទុក​ដាក់​របស់​ខ្លួន​យ៉ាង​សំខាន់​ទៅ​លើ​ការ​ខិតខំ​ កែ​ទម្រង់​ ការ​គ្រប់​គ្រង​ និង​រចនា​សម្ព័ន្ធ​ដឹក​នាំ​នា​នា ​ដើម្បី​ធ្វើ​អោយ​ដំណើរ​ការ​អភិវឌ្ឍ​លើ​គ្រប់​​វិស័យ​ទាំង​នយោបាយ​ សេដ្ឋកិច្ច​ និង សង្គម​ កាន់​តែ​មាន​ប្រសិទ្ធ​ភាព​ និង ​សម​ស្រប​តាម​ស្ថាន​ភាព​ជាក់​ស្តែង​នៃ​​ប្រទេស​ជាតិ​ផង​ដែរ​។​ ជា​មួយ​នោះ​កិច្ច​សហ​ប្រ​តិ​បត្តការ​អន្តរជាតិ​បាន​ដំណើរ​ការ​ប្រកប​ដោយ​ភាព​រីកចំរើន​ និង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ខ្ពស់​ បាន​នាំ​មក​នូវ​ការ​ឧបត្ថម្ភ​គាំទ្រ​ យ៉ាង​ទូ​លំ​ទូ​លាយ​ក្នុង​កិច្ច​ស្តារ​ និង​ កសាង​ដើម្បី​អភិវឌ្ឍន៍​សេដ្ឋកិច្ច​របស់​កម្ពុជា ។

ក្នុង​ន័យ​នេះ​ គោល​នយោ​បាយ​កសិកម្ម​របស់​រាជ​រដ្ឋា​ភិ​បាល​ នឹង​ផ្តោត​ទៅ​លើ​ការ​លើក​ស្ទួយ​តួរ​នាទី​របស់​ផ្នែក​កសិកម្ម​ អោយ​ក្លាយ​ទៅ​ជា​ផ្នែក​នាំ​មុខ​មួយ​ដែល​អាច​ផ្តល់​នូវ​ថាមពល​បន្ថែម​ដល់​កំណើន​សេដ្ឋកិច្ច​ និង​ អាច​ចូល​រួម​វិភាគ​ទាន​យ៉ាង​សំខាន់​ ដល់​ការ​កាត់​បន្ថយ​ភាព​ក្រីក្រ ​។​ នៅ​ក្នុង​ទិស​ដៅ​ យុទ្ធ​សាស្រ្ត​ចតុ​កោណ​របស់​រាជ​រដ្ឋា​ភិបាល​បាន​កំណត់​យ៉ាង​ច្បាស់​ ដើម្បី​បង្កើន​ការ​ប្រើ​ប្រាស់​ធន​ធាន​ក្នុង​ស្រុក​សម្រាប់​អនុវត្ត​ពហុ​វប្បកម្ម​ និង​ ប្រពល​វប្បកម្ម​ ដើម្បី​ធានា​បាន​នូវ​និរន្ត​ភាព​នៃ​កំណើន​សកម្ម​ភាព​សេដ្ឋ​កិច្ច​ បង្កើត​ការ​ងារ​ និង ​បង្កើន​ប្រាក់​ចំណូល​នៅ​ជនបទ​ ព្រមទាំង​ធានា​សន្តិសុខ​ស្បៀង​សម្រាប់​ប្រ​ជា​ពល​រដ្ឋ​ទូ​ទៅ​ ហើយ​ធ្វើ​អោយ​ប្រសើរ​ឡើង​នូវ​អាហារ​រូបត្ថម្ភ និង​ បង្កើន​ការ​នាំចេញ​កសិផល ។​ ទោះ​បី​យល់​ថា​កំណែរ ​ទម្រង់​ គឺជា​ដំណើរ​ការ​មួយ​មាន​លក្ខណៈ​ស្មុក​ស្មាញ ​និង​ ថ្មី​ថ្មោង​សម្រាប់​កម្ពុជា​ ដែល​ទាម​ទារ​អោយ​មាន​កិច្ច​ខិត​ខំ​ប្រឹង​ប្រែង​ចូល​រួម​ ការ​កែ​ប្រែ​នូវ​ទម្លាប់​ចាស់​ និង​ ឥរិយាបទ​ពី​គ្រប់​អ្នក​ពាក់​ព័ន្ធ​ទាំង​អស់​ នៅ​គ្រប់​មជ្ឍដ្ឋាន​ទូទាំង​ប្រ​ទេស​ ទាំង​អ្នក​នយោបាយ​​ អ្នក​បច្ចេក​ទេស​ អ្នក​ច្បាប់​ និង​ប្រ​ជា​ពល​រដ្ឋ​ទាំង​មូល​​ និង​ត្រូវ​មាន​ការ​គាំទ្រ​យ៉ាង​សកម្ម​ពី​សំណាក់​ដៃ​គូ​អភិវឌ្ឍន៍​នា​នា​ផង​ក៏​ដោយ​ ក៏​ប៉ុន្តែ​ផ្អែក​លើ​​ឆន្ទៈ​នយោ​បាយ​ និង​ការ​ប្តេ​ជ្ញា​ចិត្ត​របស់​ខ្លួន​ រាជ​រដ្ឋា​ភិបាល​កម្ពុជា​ បាន​កំណត់​យ៉ាង​ច្បាស់​លាស់​ថា​ ការ​ប្រកាន់​យក​កំណែ​ទម្រង់​ គឺ​ជា​ជម្រើស​សម្រាប់​ការ​អភិវឌ្ឍ​ដ៏​សម​ស្រប​ និង​ល្អ​ប្រ​សើរ​​បំផុត​សម្រាប់​កម្ពុជា​នា​ពេល​បច្ចុប្បន្ន និង​ទៅ​អនាគត ។

១. ប្រជា កសិករ បាន អភិវឌ្ឍ គំនិត ផ្តួច ផ្តើម ថ្មី ប្រកប ដោយ ជោគជ័យ
កសិករ​​យើង​ពិត​ជា​មាន​សក្តា​នុ​ពល​ខ្ពស់​ក្នុង​ការ​ឆ្នៃ​ប្រឌិត​ និង​ បង្កើត​អ្វី​មួយ​ថ្មី​ ដើម្បី​ដោះ​ស្រាយ​នូវ​បញ្ហា​ ដែល​ខ្លួន​គាត់​ជួប​ប្រទះ​ប្រ​ចាំថ្ងៃ​នៅ​តាម​មូលដ្ឋាន​របស់​គាត់​ជា​អាទិ៍​មានៈ

ការ​អភិវឌ្ឍ​ខាង​ផ្នែក​ផលិត​កម្ម​គ្រប់​មុខ​ដំណាំ​ដូច​ជាៈ ​ការ​ប្រើ​ប្រាស់​ពូជ​ បច្ចេក​ទេស​ដាំដុះ​ បច្ចេក​ទេស​ការ​ពារ​ដំណាំ​ ការ​ប្រ​មូល​ផល​ ការ​រក្សា​ទុក​​ និង​ការ​កែ​ច្នៃ​កសិផល
ការ​អភិវឌ្ឍ​ក្នុង​ការ​ធ្វើ​ដំ​ណាំ​ច្រើន​មុខ​ និង​ផ្លាស់​​ប្តូរ​មុខ​ដំណាំ
ការ​អភិវឌ្ឍ​ក្នុង​ការ​ចិញ្ចឹម​សត្វ​ ដូច​ជា​ការ​ជ្រើស​រើស​ពូជ​ល្អ​ ការ​ថែទាំ​ការ​ពារ​ជំងឺ​ និង​ អោយ​​ចំណី​ ។ល។
ការ​អភិវឌ្ឍ​ក្នុងផ្នែក​វារី​វប្បកម្ម​ ហើយ​ជា​ពិសេស​គឺ​កសិករ​កំពុង​អភិវឌ្ឍ​ទៅ​រក​ការ​អនុវត្ត​ និង​ ទម្រង់​កសិកម្ម​ចម្រុះ​ដែល​មាន​ទាំង​ការ​ដាំ​ដុះ​ចិញ្ចឹម​សត្វ​ និង​វារី​វប្បកម្ម​ផង​។
ជាក់​​ស្តែង​ ប្រព័ន្ធ​ប្រពល​វប្បកម្ម​​ដំណាំ​ស្រូវ​តាម​គោល​ការណ៍​ធម្មជាតិ​ ត្រូវ​បាន​ប្រជា​កសិករ​ទទួល​យក​ដោយ​គំនិត​ច្នៃ​ប្រ​ឌិត​ខ្ពស់​ ព្រម​ទាំង​កាត់​បន្ថយ​ការ​ចំណាយ​​ផ្សេង​ៗ​ ដូចជា​ឈប់​ប្រើ​ជី​គី​មី​ ថ្នាំពុល​ និង​ ប្រើ​ពូជ​តិច​ជាដើម​ ។
កសិករ​ចេះ​កែ​ប្រែ​ដី​ទាប​ ​អោយ​ទៅ​ជា​ដី​ខ្ពស់​ សម្រាប់​ដំា​ដំណាំ​នៅ​រដូវ​វស្សា​ ចេះ​ដាំ​ដូង​អោយ​ឆាប់​បាន​ផ្លែ​ ចេះ​ប្រើ​ផ្សែង​អោយ​ជួយ​ដេញ​សត្វ​ល្អិត​ ដែល​មក​រោម​និង​បំផ្លាញ​ផ្កា​ស្វាយ​ ចេះ​ប្រើ​ប្រាស់​ថ្នាំ​ផ្សំ​ពី​រុក្ខជាតិ​កំចាត់​ ជម្ងឺ​ក្រា​ភ្លើង​លើ​ដំណាំ​ស្រូវ​ ចេះ​កំចាត់​ស្រមោច​ក្រ​ហម​ដោយ​ប្រើ​ស្រមោច​ខ្មៅ​ មាន​សមត្ថ​ភាព​ច្នៃ​ប្រឌិត​ពីការ​ធ្វើ​ស្រែ​​ ​ដោយ​ប្រើ​ទឹក​ច្រើន​មក​ធ្វើ​ស្រែ​ដោយ​ប្រើ​ប្រាស់​ទឹក​តិច​ ។ល។​ កសិករ​ចាប់​ផ្តើម​ពី​អ្វីដែល​គាត់​មាន​ និង​អ្វី​ដែល​គាត់​អាច​ធ្វើ​បាន​​ ។


២. ប្រជា​កសិករ មាន សាមគ្គី ភាព​រឹង មាំ នៅ មូល ដ្ឋាន
ការងារ​ដាំដុះ​ ការ​ចិញ្ចឹម​សត្វ​ និង​អា​ជីវកម្ម​កសិកម្ម​របស់​​ប្រជា​កសិករ​ជួប​ការ​លំបាក​លើ​កត្តា​ជា​ច្រើន​ ។ ឥទ្ធិពល​នៃ​កត្តា​ខ្វះ​ខាត​នេះ​ បាន​ធ្វើ​អោយ​ប្រ​ជា​កសិករ​កម្ពុជា​ទទួល​ទិន្នផល​ និង​បរិមាណ​​ផលិត​ផល​​នៅ​មាន​កម្រិត​ កសិផល​ មិនទាន់​ឆ្លើយ​តប​បាន​តាម​សំណូម​ពរ​ របស់​តម្រូវ​ការ​ទីផ្សារ​ក្នុង​ស្រុក​ ក៏​ដូច​ជា​ក្រៅ​ស្រុក​ តម្លៃ​កសិផល​មិន​ទៀង​ទាត់​ ។​ បច្ចុប្បន្ន​និន្នាការ​ចូល​រួម​សហការ​គ្នា​ ជាក្រុម​កសិករ​ ជា​សមាគមន៍​ ឬ​អង្គការ​កសិករ​នានា​ របស់​ប្រ​ជា​ជន​នៅ​ជន​បទ​កំពុង​ត្រូវ​បាន​កើន​ឡើង​ ពី​មួយ​ថ្ងៃ​ទៅ​មួយ​ថ្ងៃ​ ហើយ​កម្លាំង​សាម​គ្គី​ភាព​នេះ​បង្កើត​បាន​ជា​វប្បធម៌ៈ

ចែក​រំលែក​បទ​ពិសោធន៍​ពី​គ្នា​​ទៅ​វិញ​ទៅ​មក​នៅ​ក្នុង​ភូមិ
រៀន​សូត្រ​ពី​គ្នា​ទៅ​វិញ​ទៅ​មក
ចលនា​នៃ​ការ​ស្តារ​ហេ​ដ្ឋា​រចនា​​សម្ព័ន្ធ​(ផ្លូវ​លំ​ ស្ពាន...)​ នៅ​មូល​ដ្ឋាន
ជួយ​សង្គ្រោះ​ដល់​ជន​ក្រី​ក្រ​ និង​ជន​ងាយ​រង​គ្រោះ​ដោយ​បង្កើត​ជា​អង្គ​ហៈ​កសិករ
ពិគ្រោះ​យោ​បល់​គ្នា​លើ​ផលិត​កម្ម​ ដែល​គួរ​ធ្វើ​ចំ​ពោះ​មុខ​ និង​ការ​អភិវឌ្ឍន៍​នៃ​ថ្លៃ​ និង​ ទីផ្សារ​កសិផល
អភិរក្ស​ ប្រពៃណី​ និង​ទំនៀម​ទម្លាប់​ខ្មែរ​យើង​ ។
៣. ប្រជា កសិករ រក្សា បាន នូវ​ធនធាន ធម្មជាតិ
ការ​ជម្រុញ​ចលនា​កម្លាំង​ជួយ​ខ្លួនឯង​ពិត​ប្រាកដ​មួយ​កំពុង​លេច​ចេញ​ឡើង​គួរ​អោយ​កត់​សម្គាល់​ ហើយ​កម្លាំង​នេះ​ មិន​​ត្រឹម​តែ​ជួយ​ខ្លួន​ឯង​ទេ​ គឺ​ជួយ​ដល់​ភូមិ​ទាំង​មូល​ ក៏ដូច​ជា​សង្គម​ជាតិ​ផង​ដែរ​​ ។
ធន​ធាន​ធម្មជាតិ​ នៅ​តាម​មូល​ដ្ឋាន​មាន​ការ​ប្រែ​ប្រួល​ជា​ពិសេស​ ការ​កើន​ឡើង​នូវ​ត្រី​ធម្មជាតិ​តាម​ស្រះ​តាម​ស្រែ​ ដោយ​កសិករ​ចេះ​ភ្ញាស់​កូន​ត្រី​ កូន​កង្កែប​ដោយ​ខ្លួន​ឯង​ និង​ការ​អភិរក្ស​ត្រី​មេ​ពូជ​តាម​វត្ត​អារាម​​ តាម​ស្រះ​សហគមន៍​ ។​ ការ​ដាំ​ដើម​ឈើ​​ មាន​នៅ​តាម​ដង​ផ្លូវ​លំ​ កាត់​​តាម​ភូមិ​ តាម​វត្ត​អារាម​ និង​ ជីវភាព​រស់​នៅ​កាន់​តែ​ល្អ​ប្រសើរ​ឡើង​​ ដែល​ជា​មូល​ដ្ឋាន​គ្រឹះ​យ៉ាង​សំខាន់​សម្រាប់​ជីវិត​របស់​កសិករ​យើង​ ។


៤. អង្គ ការ កសិករ​កំពុង​ក្លាយ​ជា​ដៃ​គូ​មួយ​យ៉ាង​សំខាន់​ជាមួយ​អាជ្ញា​ធរ​​ដែន​​ដី
ប្រ​ជា​កសិករ​ មាន​តួ​នាទី​សំខាន់​ក្នុង​ការ​ផ្គត់ផ្គង់​ស្បៀង​អា​ហារ​ប្រ​កប​ដោយ​សុខ​ភាព​ដល់​សង្គម​ទាំង​មូល​​ ។ ក្នុង​ការ​អភិវឌ្ឍ ​និង​កាត់​បន្ថយភាព​ក្រី​ក្រ​នៅ​ក្នុង​មូល​ដ្ឋាន​ អង្គការ​កសិករ​កំពុង​ក្លាយ​ជា​ដៃ​គូមួយ​​យ៉ាង​​សំ​ខាន់​​ជា​មួយ​ ក្រុម​ប្រឹក្សា​ឃុំ​​ សង្កាត់​ អាស្រ័យ​ដោយ​ការ​ប្រែ​ប្រួល​ជា​ច្រើន​​ អំពី​ការ​ចូល​រួម​របស់​ប្រជា​កសិករ​ និង​ គ្រប់​ក្រុម​ផ្សេង​ៗ​ទៀត​ នៃ​សង្គម​​ ក្នុង​កិច្ច​ការ​ណា​ ដែល​មាន​ផល​ប៉ះ​ពាល់​ មក​លើ​ជីវ​ភាព​ប្រ​ចាំ​ថ្ងៃ​របស់​ខ្លួន​ ដូច​ជា​ការ​ចូល​រួម​កសាង​ផែន​ការ​ និង​ ការ​គ្រប់​គ្រង​គំរោង​ កម្ម​វិ​ធី​អភិវឌ្ឍន៍​នានា ​ការ​ចូល​រួម​ទុន​បដិភាគ​របស់​មូលដ្ឋាន​​ ការ​បង្កើត​សហ​គមន៍​អភិវឌ្ឍន៍​​ផ្សេង​ៗ​ ទៅ​តាម​សក្តា​នុ​ពល​​របស់​មូល​ដ្ឋាន​ ការ​ចូល​រួម​លើក​កម្ពស់​ការ​ងារ​យេន​ឌ័រ​ សម​ធម៌​ស្រ្តី​ និង​កុមារ​ក្នុង​ការ​ចាត់​ចែង​ការ​ងារ​ នៅ​មូល​ដ្ឋាន​​ រួម​ទាំង​សកម្ម​ភាព​​ជាច្រើន​ទៀត​នៅ​មូល​ដ្ឋាន​ ដែល​សកម្ម​ភាព​ទាំង​នេះ​​ បាន​បង្ហាញ​អោយ​ឃើញ​នូវ​វប្បធម៌​ថ្មី​ ដែល​បាន​លេច​ជា​រូបរាង​ឡើង​នៅ​ក្នុង​ប្រព័ន្ធ​អភិបាល​កិច្ច​បច្ចុប្បន្ន​នៅ​មូល​ដ្ឋាន​ឃុំ​សង្កាត់​ ដែល​​យើង​ចាត់​ទុក​ថា​​ ភាព​ជា​ម្ចាស់​របស់​មូល​ដ្ឋាន​ក៏​ត្រូវ​បាន​ពង្រឹង​​ និង​ លើក​កម្ពស់​ស្រប​ពេល​ជា​មួយ​ការ​ចូល​រួម​ពី​ប្រជា​កសិករ​យើង​ផង​ដែរ​ ។


៥.កសិករ មាន ការ វិវឌ្ឍន៍ គំនិត ចំណេះ ដឹង ក្នុង ជំនួញ គួប ផ្សំ និង ការ ធ្វើ ផលិត កម្ម ហើយ ហ៊ាន ធ្វើ      វិនិយោគកសិករ​កំពុង​ប្រែ​ប្រួល​ទម្លាប់​ពី​ជា​កសិករ​ផលិត​គ្រប់​ហូបចុក​ ឬ​ផលិត​ដើម្បី​ផលិត​មក​ជា​អ្នក​ផលិត​                 ដើ​ម្បី​ធ្វើ​ជំនួញ​ផលិត​ផល​ ។ បច្ចុប្បន្ន​នេះ​ប្រជា​កសិករ​ យើង​មាន​និន្នាការ​ ​ហ៊ាន​វិនិយោគ​ ហ៊ាន​ប្រើ​ប្រាស់​ ហ៊ាន​បង់​សេវា​កម្ម​ផ្សេង​ៗ​ និង​ ចាប់​ផ្តើម​ឈាន​ជើង​ ប្រឡូក​នៅ​ក្នុង​ទីផ្សារ​ដែល​ជា​ការ​ផ្លាស់​ប្តូរ​ដ៏​សំខាន់​មួយ​ ដែល​អាច​អោយ​ប្រជា​កសិករ​យើង​​ សម្រេច​បាន​នូវ​ភាព​ជាម្ចាស់​លើ​ជោគ​វាសនា​របស់​ខ្លួន​ ខ្លួន​ទី​ពឹង​ខ្លួន ​ខ្លួន​កាន់កាប់​វាសនា​ខ្លួន​ដោយ​ខ្លួន​ឯង​ផង​ និង​ អភិវឌ្ឍន៍​សេដ្ឋកិច្ច​មូល​ដ្ឋាន​ដ៏​រឹងមាំ​ផង​ ។ ផ្អែក​លើ​ការ​ប្រែប្រួល​នេះ​ យើង​អាច​សន្និដ្ឋាន​បាន​ថា​ អង្គការ​ កសិករ​កំពុង​ក្លាយ​ជា​កម្លាំង​ចលករ​ មួយ​យ៉ាង​សំខាន់​ដែល​នាំ​អោយ​មាន​ការ​ផ្លាស់ប្តូរ​ជា​វិជ្ជមាន​ នៅ​ក្នុង​សង្គម​ជនបទ​កម្ពុជា​ ជា​ពិសេស​ទៅ​លើ​ការ​អភិវឌ្ឍ​សង្គម​​ សេដ្ឋកិច្ច ​មូលដ្ឋាន​ និង​ បរិស្ថាន​ ។


1 ความคิดเห็น:

  1. តើត្រូវធ្វើយ៉ាងណាដើម្បីឱ្យដើមក្រូចឆ្មារឆាប់ផ្លែ និងផ្លែបានច្រើន?


    ដើម្បីធ្វើឱ្យដើមក្រូចឆ្មារមានផ្លែច្រើនយើងត្រូវគ្រី(អង្កន់សំបកក្រឡឹងជុំវិញដើម)លើដើមក្រូចឆ្មារ ឬ មែកដែលមានអាយុចាប់ពី បីឆ្មាំ ឡើងទៅ (យកកូនក្រូចឆ្មារដែលដាំដោយមែក) ចំនួនបីកន្លែង ចន្លោះកន្លះតឹកពីគ្នា និង កំពស់៥តឹក ទៅមួយម៉ែត្រ ពីដី។ក្រោយពីគ្រីហើយ ត្រូវលាបខ្លាញ់គោចំកន្លែងគ្រីដើម្បីបន្ថយការចេញជ័រ។ក្រោយពីគ្រីហើយនៅកញ្ចុំផ្ការបស់ក្រូចឆ្មារអាចមានផ្លែពី ៥ ទៅ ៧ ផ្លែ។

    ការអនុវត្តរបៀបនេះពិតមែនវាឆាប់ផ្លែ និង បានផលច្រើន តែវាអាចធ្វើឱ្យដើមក្រូចអន់។ ដូចនេះ ដើម្បីកុំឱ្យដើមក្រូចឆ្មារចុះអន់ខ្លាំងពេក យើងត្រូវមានការថែទាំវាឱ្យបានដិតដល់ ដូចជាការស្រោចទឹក ដាក់ជី(លាមកសត្វ)។ ការដាក់ជី និង ទឹក គួរតែអនុវត្តមុនពេលចេញផ្កាមួយខែ។ កន្លែងមុខគ្រី អាចផ្សារស៊ីជាប់គ្នាវិញបាន ទើបក្រូចមានស្ថានភាពល្អធម្មតា។

    ตอบลบ